București, 2 iulie 2019 – Companiile Onco Card și Onco Card Invest, parte din grupul cu același nume, coordonatoarele Centrului Regional de Diagnostic și Tratament Oncologic din Brașov, cea mai mare unitate medicală cu profil oncologic din Centrul României și una dintre cele mai moderne din CEE, și-au încheiat procesul de reorganizare sub coordonarea Filialei Brașov a CITR. Cele două societăți operatoare de servicii medicale destinate pacienților cu nevoi oncologice ies din insolvență în urma unui proces de reorganizare structurat pe nevoile complementare ale celor două afaceri.
Conform datelor financiare, atât Onco Card cât și Onco Card Invest au respectat și au reușit să plătească anticipat sumele stabilite în planul de reorganizare, ieșind din insolvență cu un an înainte de termenul previzionat.
Mihaela Bocea, Partner CITR Brașov: „Provocarea și în același timp beneficiul gestionării celor două proceduri de reorganizare a fost să realizăm sinergii pe tot parcursul procedurii, ținând cont atât de interesele incontestabile ale pacienților în păstrarea funcționalității centrului, cât și de interesele celorlalte părți implicate. Este o muncă de echipă exemplară, în care prin implicarea, deschiderea și solidaritatea părților am reușit să coordonăm reorganizarea în condiții de normalitate, eficiență și servicii calitative pentru pacienți.”
Mecanismul procedurii prevedea armonizarea planurilor de reorganizare, implementarea unor măsuri de restructurare financiară (prin reeșalonarea datoriilor pe o perioadă de 36 de luni, în concordanță cu cash-flow-ul și programul de plăți), dar și majorarea capitalului social al celor două societăți. Aceste lucruri au fost posibile cu sprijinul și susținerea financiară a Băncii Transilvania, singura bancă care are o Divizie dedicată sectorului medical.
„Țelul nostru a fost să rămânem fideli interesului superior al pacienților, iar echipa CITR a înțeles repede și s-a pliat pe nevoia noastră. Am avut o activitate curentă normală, fără întreruperi și fără ca dificultățile financiare ale companiei să fie resimțite în calitatea serviciilor oferite pacienților noștri. Pe întreg parcursul procedurii, Centrul nostru de Diagnostic și Tratament s-a menținut la un nivel de performanță similar cu centrele de excelență de profil din Europa. Suntem pregătiți pentru reintegrarea cu drepturi egale în circuitul economic și ne propunem noi investiții în echipamente de ultimă generație”, au declarat reprezentanții Onco Card și Onco Card Invest la ieșirea din procedură. „Vrem să pătrundem și în domeniul studiilor clinice, în parteneriat cu instituții consacrate de profil, și să devenim membri ai Organizației Europene a Institutelor de Cancer (OECI), iar experiența și profesionalismul CITR, prin soluții eficiente de business, a pus o cărămidă importantă la îndeplinirea acestui important deziderat”, subliniază aceștia.
„Nu în ultimul rând, gândul nostru de recunoștință se îndreaptă spre pacienții care de-a lungul acestor ani au avut încredere în noi și dorim să credem că am reușit să le menținem vie speranța în vindecare și într-o calitate a vieții cât mai bună”, au menționat Anamaria Făgăraș, manager și Conf. Dr. Valentin Cernea, directorul medical al spitalului.
Cele două companii înregistrau la intrarea în reorganizare datorii curente în valoare de aproximativ 2,8 milioane de lei, lucru care astăzi, la ieșirea din insolvență, nu se mai întâmplă. Totodată, atât Onco Card, cât și Onco Card Invest înregistrează EBITDA cumulat pozitiv pe perioada reorganizării.
CITR: „Am avut invariabil în vedere menținerea standardelor de excelență în servicii și într-un ritm normal pe tot parcursul procedurii, fără să neglijăm interesele beneficiarilor finali, care sunt pacienții, cât și a celorlalți parteneri implicați (creditorii). Înțelegem reglementările stricte necesare pentru activitatea în sectorul medical, iar continuitatea în asigurarea serviciilor ne-a preocupat încă de la preluarea companiilor în portofoliu și în tot procesul de pregătire pentru ieșirea din insolvență. De altfel, în plină reorganizare, societatea a reușit susținerea unui program complex de investiții, concretizate în dezvoltarea activităților medicale, iar lucrurile nu se opresc aici.”
Obiectivul principal al Centrului Regional de Diagnostic și Tratament Oncologic este de a mări rata de supraviețuire a pacienților oncologici prin aplicarea conceptului de medicină integrativă. În continuare, Centrul Oncologic își propune să-și păstreze orientarea spre cei aflați în nevoie, spre pacienți, să întărească parteneriatele cu alți furnizori de servicii medicale, cu asociațiile de pacienți, precum și cu ceilalți parteneri din sistemul public sau privat interesați de modernizarea asistenței medicale în oncologie.
Societățile Onco Card și Onco Card Invest depășesc procesul de insolvență restructurate, sănătoase și mai puternice, cu un an înainte de termenul previzionat în planul de reorganizare. Pentru a-și păstra parcursul pozitiv în piața, cele două societăți își vor concentra atenția pe de-o parte spre pacienții deserviți de Centru, iar pe de altă parte spre menținerea echilibrului în afaceri.
Contact de presă: Ana-Ilinca Macri, Corporate Communication Manager, ilinca.macri@citr.ro