Restructurare

Balance

Restructurare de business, operațională, financiară prin:

  • Consultanță în restructurare
  • Acord de restructurare
  • Concordat preventiv
  • Restructurarea obligațiilor bugetare

 

„Dacă putem interveni de la începutul momentelor de dificultate, putem ajuta cât mai multe companii să își revină și astfel vom crea un avantaj competitiv pentru întreaga economie românească, cel al rezilienței și antifragilității”  Paul Dieter Cirlănaru, CEO CITR.

 

În calitate de consultant desemnat de Comisia Europeană pentru a sprijini Ministerul Justiției în procesul de transpunere al Directivei Europene 2019/1023, echipa CITR, alături de o echipă de experți desemnați, a participat activ la transpunerea prevederilor și recomandărilor ale Directivei în legislația națională actuală.

Foarte puține companii au capacitatea de a se restructura singure și CITR vine în sprijinul antreprenorilor cu mecanisme moderne și experiență de peste 20 de ani în restructurare. Echipa CITR analizează businessul 360 de grade, din toate perspectivele, fie că este vorba despre afacere, produs, brand, clienți, echipă, active sau cotă de piață. Echipa noastră identifică punctele forte și vulnerabilitățile și găsește soluții care salvează și cresc valoarea în business. Aceste servicii includ analiză și modelare financiară, due-dilligence, planuri de restructurare de business, operațională și financiară, consiliere în obținerea de finanțări, atragere de fonduri pentru achiziții și fuziuni, consiliere în încheiere tranzacțiilor, management de portofolii, etc.

 

Mecanisme de Restructurare:

  1. Acord de restructurare

Un concept nou integrat în România adus prin legislația în materie de restructurare, ce are la bază Directiva Europeană care își propune să ofere persective de redresare companiilor în dificultate. Prin acordul de restructurare, companiile pot adresa problemele rapid și adaptat nevoilor specifice, într-un cadru reglementat de negociere, care să le permită restructurarea activității și a datoriilor.

Prevenție și timpuriu sunt cele două elemente esențiale ale filosofiei acestei proceduri iar rolul instanțelor de judecată este minim.

  1. Concordat preventiv

Un produs reinventat și accesibil, prin noile prevederi în materie de restructurare, concordatul preventiv oferă posibilitatea de suspendare temporară a oricărei executări silite de care antreprenorul poate beneficia  pentru renegocierea cu partenerii, într-un cadru reglementat, care permite o restructurare a afacerii și datoriilor și o redare a echilibrului și perspectivei în business.

Soluțiile care pot fi implementate într-un astfel de mecanism de restructurare pot fi adaptate specificului fiecărui client și pot implica măsuri precum: eșalonarea și ajustarea datoriilor, conversia datoriilor în acțiuni, transfer de business, vânzarea de active non-core, atragerea de finanțări, fuziuni/divizări, etc.

Un exemplu relevant și de impact în economia românească este CFR Marfă, proiect gestionat de CITR de mai bine de doi ani.

  1. Restructurarea obligațiilor bugetare

Oportunitatea restructurării obligațiilor bugetare a fost introdusă prin Ordonanța de Urgență nr. 6 din 2019, modificată și adaptată prin mai multe acte legislative în ultimii ani și promovată de CITR pentru potențialul ei de a sprijini companiile în dificultate în vremuri caracterizate de incertitudine.

Forma actuală a reglementării oferă posibilitatea unei restructurări a obligațiilor scadente la 31 decembrie 2021, cu avantaje net superioare unei eșalonări prevăzute de Codul de Procedură Fiscală:

  • Eșalonarea datoriilor se poate realiza pe 7 ani, cu posibilitate de prelungire la 10 ani,
  • Nu se percep dobânzi sau alte accesorii, în perioada eșalonării și nu sunt solicitate garanții;
  • Este eșalonată doar obligația principală, toate accesoriile sunt amânate în vederea anulării, dacă planul este implementat cu succes;
  • În anumite condiții, poate fi operată și o reducere a datoriei principale.

Planul de restructurare a obligațiilor bugetare și testul creditorului privat prudent trebuie întocmite de un specialist independent cu expertiză în restructurare, care monitorizează implementarea măsurilor pe tot parcursul eșalonării.

Printre companiile ce au manifestat deschidere față de perspectiva restructurării prin OG 6 se numără: CFR IRLU, ROMAERO

Flowers

test