Astra Vagoane SA, Meva SA și Romvag Caracal au fost preluate de un investitor german

Tip:
Comunicate
|
Dată:
2017-05-10

București, 9 iulie 2012 – Casa de Insolvență Transilvania, administrator judiciar al Astra Vagoane SA și Meva SA, anunță că, în cadrul procesului de reorganizare judiciară a companiilor din grupul de firme IRS, Astra Vagoane Arad, Meva SA și Romvag Caracal aflate în insolvență, s-a realizat trasferul business-urilor celor trei companii către un investitor german, la o valoare de peste 30 milioane de Euro. Tranzacția a fost încheiată în 6 iulie 2012.

Tranzcția reprezintă o soluție de redresare integrată: infuzie de capital, acces la piață, echipă de management și susținere din partea creditorilor. Se evită, astfel, închiderea a trei companii, fiecare cu peste 100 de ani de tradiție în industria românească și sunt salvate peste 1.500 de locuri de muncă.

Adunările creditorilor celor trei companii din cadrul grupului de firme IRS aflate în insolvență și-au dat acordul pentru oferta de preluare prezentată de investitor, iar contractele de transfer au fost semnate.

Discuțiile pentru a stabili detaliile tranzacției au fost inițiate de reprezentanții Casei de Insolvență Transilvania, administrator judiciar pentru Astra Vagoane SA și Meva SA. La negocieri au participat atât principalii creditori ai grupui, un consorțiu bancar condus și coordonat de către RBS, cât și foștii acționari. Negocierea și procesul de due dilligence au durat peste 6 luni, perioadă în care au fost studiate în detaliu, de către toate părțile implicate, toate elementele preluării.

“Cu toate că tranzacții de asemenea anvergură nu sunt o premieră pentru Casa de Insolvență Transilvania, prin complexitatea soluțiilor oferite și implementate, această preluare devine, prin puterea exemplului, un punct de referință în activitatea reorgănizărilor judiciare viitoare din România”a declarat Rudolf Vizental, Managing Partner CITR.

Transferul celor trei companii către investitorul german este una dintre tranzacțiile de succes ale ultimilor ani, în primul rând prin rezultatul pe care îl generează: liderul european al producției de vagoanele de marfă își continuă activitatea, competitiv, capitalizat și cu o echipă profesionistă de management.

Tranzacția s-a efectuat conform strategiilor prezentate în planurile de reorganizare a celor trei companii. Transferul business-ului are rolul de a asigura cea mai bună formă de continuare a activității și de păstrare a locurilor de muncă pentru cele trei companii, iar reorganizarea judiciară a reprezentat soluția restructurării celor trei companii, care aveau un grad de îndatorare peste nivelul suportabilității și un nivel al costurilor necorelat cu condițiile pieței. La momentul deschiderii procedurilor, datoriile consolidate ale celor 3 companii depășeau 150 milioane euro.

Preluarea reprezintă un succes, cu atât mai mult cu cât se realizează într-un moment dificil, datorat contextului economic local, dar și european, dominat de incertitudine și apetit scăzut pentru investiții. Acordul se încheie după multe luni și runde de negociere și după mai multe tentative eșuate de atragere a unui investitor și de încheiere a unei tranzacții.

DESPRE CASA DE INSOLVENȚĂ TRANSILVANIA

CASA DE INSOLVENȚĂ TRANSILVANIA este unul dintre cei mai importanți practicieni în insolvență din România și acționează ca liant între debitoare și ceilalți participanți în procedură. Cu o echipă de 90 de specialiști, 30 practicieni în insolvență și 12 echipe de lucru, Casa de Insolvență Transilvania a gestionat procedura insolvenței a peste 500 de societăți comerciale și este reprezentă la nivel național. Expertiza acoperă arii de activitate ca: agricultură, transport, industria farmaceutică, alimentară, a lemnului, a încălțămintei, producții ceramice, panificație, activități comerciale, extracţia și prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate.

Casa de Insolvență Transilvania este societatea corespondentă a societății civile de avocați Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Flowers

test