București, 13 decembrie 2019 – Peste 2.500 de tranzacții de valorificare active excedentare ale companiilor în insolvență au fost efectuate de către CITR în ultimii trei ani. Cele mai multe valorificări au implicat următoarele categorii de bunuri: mobile (75%), imobile (24%) și afaceri la cheie (1%). Valoarea totală a tranzacțiilor realizate în perioada menționată este de 242.436.101 euro, din care 63%, respectiv 153.141.193 de euro, reprezintă active de real estate (bunuri imobile și afaceri la cheie), pe care se concentrează analiza.
„Pe lângă atribuțiile privind aplicarea eficientă și echidistantă a legii insolvenței și a procedurii de reorganizare, rolul practicianului în insolvență este să protejeze activele valoroase ale companiei și să se asigure de alocarea eficientă a resurselor sale, pentru acordarea celei de-a doua șanse. Planurile de reorganizare adoptate vizează valorificarea activelor non-core business, care nu concură la activitatea principală a companiei. Astfel, se încurajează activitatea de bază, eficientizarea și orientarea spre operațiuni profitabile, contribuind la reducerea masei credale și rambursarea creditelor”, afirmă Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR.
În ceea ce privește numărul de tranzacții efectuate, 48 au depășit valoarea de 1 milion de euro, după cum urmează: 40 dintre acestea au reprezentat bunuri cuprinse între 1-5 mil. de euro, 5 tranzacții cu valoare cuprinsă între 5-10 mil. de euro și 3 tranzacții în valoare de 10-20 de mil. de euro.
Cel mai mare număr de vânzări active real estate a fost înregistrat în subcategoriile: terenuri (43%), spații rezidențiale (30%) și spații de producție (16%), în timp ce spațiile comerciale (9%) și cele de birouri (2%) au înregistrat o cerere scăzută.
Comparativ cu anul precedent, în 2019 valoarea activelor de real estate tranzacționate de CITR a înregistrat o creștere de aproape 43%, de la 39,829,741 de euro la 56,806,359 de euro.
Strategiile de valorificare ale CITR sunt orientate spre maximizarea valorii de tranzacționare a activelor și reintegrarea acestora în economie. Câteva dintre acțiunile întreprinse de către CITR în acest sens sunt: reconvertirea activului pentru utilizarea cu un scop diferit (Mall Armonia Brăila - din activ abandonat a devenit centru de producție generator de valoare la nivel local), mix de vânzări și închirieri (proiectele rezidențiale Alia Inmobiliaria și Mao Imobiliare), colaborarea cu firme de construcții pentru finalizarea activelor în stadiu de construcție (clădirea de birouri Y.A.M Consultanță Imobiliară și proiectul rezidențial Sun City – Cartesian Invest), crearea de suprafețe compacte din parcele disparate (terenurile Green City), asigurarea serviciilor de asset management și gestionarea vânzării prin echipe plasate la locație (Alia Inmobiliaria, clădirile de birouri Swan Office Park – creștere de peste 130% a suprafeței închiriabile faţă de momentul intrării în insolvență).
„Provocarea noastră ca specialiști în insolvență este să identificăm acele active excedentare, neprofitabile business-ului și să convingem antreprenorul de necesitatea și beneficiile valorificării. Sumele provenite din tranzacționarea activelor se întorc în companie, asigură rambursarea creanțelor către creditori și deblochează relația cu partenerii și creditorii care, în unele cazuri, pot chiar finanța alte proiecte ale companiei. Stingerea creanțelor sporește șansele de reorganizare și grăbește ieșirea din insolvență, ajutând compania să fie reintegrată în circuitul economic”, susține Vasile Pop, CITR Country Sales Manager.
Numărul ridicat de active tranzacționate exprimă prosperitatea companiilor din piață, în timp ce o dinamică scăzută de tranzacționare arată primele semnale ale unor dezechilibre.
În funcție de categoria activului și valoarea de piață, procesul de valorificare se poate întinde în medie pe o durată între 6 și 19 luni. Cea mai lungă perioadă medie de promovare până la tranzacționare o înregistrează spațiile rezidențiale (19 de luni), birourile (17 luni) și spațiile comerciale (16 luni), în timp ce terenurile și spațiile de producție sunt tranzacționate, în medie, în 12-13 luni.
Specialiștii CITR coordonează în medie două tranzacții zilnic, cu tot ce înseamnă evaluare, strategii de valorificare, organizare proceduri de vânzare, licitații publice și pregătire documentație. Cele mai dificile proceduri sunt cele care implică bunuri de nișă, active unicat din sectoare de activitate și industrii care au dispărut de pe piață, pentru care lista de potențiali cumpărători se restrânge. Astfel de active sunt cele din industria textilă, energie, aeronautică.
Cea mai mare tranzacție realizată în cei aproape 20 de ani de activitate a CITR a fost finalizată la 77 de milioane de euro, în proiectul Tractorul, și este cea mai mare și mai rapidă lichidare voluntară din România. Următoarele cele mai cunoscute tranzacții realizate de către CITR au fost: K&S Electric Power Point (mall-ul Electroputere Craiova) – 41 mil. de euro, clădirile de birouri SWAN Office Park – 30,3 mil. de euro, cu 50% peste prețul aprobat de către creditori, MLS Proiect (sub brandul Tiago Mall) – la 30,5 de mil. de euro.
În prezent, CITR gestionează un patrimoniu de active în valoare de 650 de mil. de euro, în diferite stadii de valorificare. Cea mai valoroasă vânzare efectuată în perioada analizată a fost de cca. 18 mil. euro, în cazul companiei imobiliare Vic City din București.
În ceea ce privește investițiile în real estate din România anul acesta, conform Raportului Colliers - TOP 10 Predictions year-end review[1], anul a început cu premise bune pentru materializarea unor tranzacții semnificative, dar pe parcurs o parte au fost amânate pentru 2020. Volumul total estimat al investițiilor în sectoarele real estate în 2019 este de 6-7 milioane de euro, din care se estimează că majoritatea vor proveni din segmentului de birouri. Piața spațiilor industriale și logistice s-a menținut dinamică, cererea pentru terenuri a fost relativ bună, iar intenția de cumpărare a unei locuințe personale a crescut.
Contact de presă: Ana-Ilinca Macri, Ilinca.Macri@citr.ro, https://www.citr.ro/, https://sales.citr.ro/